En aquest espai hi ha una col.lecció d'objectes i estudis fets sobre la història de Torrelles de Llobregat i dels nobles Torrelles.

 

 Image Image

 

Image

 

Image

 

Image

 

El Museu del Cinema i de Torrelles de Llobregat és una iniciativa particular de Miquel Casas Fontcuberta, propietari de l'empresa Forneret de Torrelles. La iniciativa sorgeix d'un interés sobre la història local del municipi de Torrelles de Llobregat i, també, sobre la història del cinema.
Sobre la història local, a partir dels anys setanta Miquel Casas ha desenvolupat una investigació sobre els Torrelles, nobles de l'època medieval senyors de Torrelles i d'altres municipis, sobre les seves possessions i la seva trajectòria. Degut al resultat de la investigacions s'han fet agermanaments amb pobles relacionats amb aquesta nissaga i s'han realitzat activitats de difusió com, per exemple, exposicions itinerants, conferències, projeccions, etc. El resultat de tota aquesta tasca ha estat la creació, el 2002, d'un Museu de Torrelles de Llobregat a Ca la Cinta. En aquest museu es poden trobar diversos objectes de Torrelles (capitell i maqueta de l'antiga Església romànica) i de la família Torrelles (rajoles de ceràmica originals del s.XV, reproducció d'un sarcòfag, maqueta de la batalla de San Luri de Sardenya del 1409).
Relacionat amb la investigació d'història local, es van realitzar diverses filmacions documentals sobre els Torrelles i el poble. Aquell treball va despertar l'interès de Miquel Casas en les màquines i tècniques cinematogràfiques. A partir d'aquí, va començar a col•leccionar màquines de filmar i projectors. Amb el temps, la col•lecció s'ha especialitzat en projectors de cinema infantil, especialment de la marca Nic, nascuda a Barcelona. D'aquesta afició també en va resultar la creació d'un Museu del Cinema, al mateix emplaçament del Museu de Torrelles, on s'hi poden trobar, a banda de les màquines de filmar, la col•lecció més gran de projectors, pel•lícules i joguines de la Casa Nic que es coneix.

L'Arxiu del Museu del Cinema i de Torrelles de Llobregat aplega les col•leccions derivades de la investigació d'història local del municipi i de la història del cinema. Relacionat amb Torrelles, l'arxiu conserva una col•lecció de fotografies des de mitjans segle XIX i postals des de principis del segle XX. De la família Torrelles la major part de documentació conservada són reproduccions d'arxius i fons privats, com també una petita biblioteca temàtica. L'únic document original de la família Torrelles és un pergamí de 1609, es tracta d'una còpia d'una ratificació de Pere de Torrelles (mort el 1411) de la possessió del Castell de Castellet i la Gornal als seus dos fills, Martí de Torrelles i Joan López de Gurrea ratificada pel rei Alfons V.
La col•lecció documental relacionada amb el món del cinema aplega, per una banda, programes de mà (1250, aproximadament) de cinemes locals de Molins de Rei, Sant Feliu de Llobregat i Sant Boi de Llobregat des de 1930. Per altra banda, conserven un fons de pel•lícules sobre Torrelles de producció pròpia (1974-1985) i donacions de particulars (1939-1985); i una col•lecció de pel•lícules en suport paper de la marca Nic i altres marques de joguines (1931-1974).

Finalment, l'arxiu aplega el fons personal de Miquel Casas Fontcuberta amb les seves pròpies investigacons. Des dels anys setanta, està realitzant una catalogació de les barraques de pagés fetes de pedra ubicades a Torrelles (150 exemplars); aquesta tasca a produït un fons fotogràfic i documental de cada barraca (dibuixos, plànols, fotografies actuals i antigues de la família propietària, descripcions, històries novel•lades contextualitzant l'època de la barraca). Com també una catalogació de 55 fonts d'aigua natural de Torrelles amb fotografies, plànols, dades tècniques i descripcions.

 

Treball d'història sobre Torrelles de Llobregat

Podeu descarregar-vos d'aqui mateix el Treball d'història d'Albert Rico sobre l'evolució del nostre poble durant el segle XX.


 

Aquest treball està penjat a la web sota llicència Copyleft. Podeu distribuir-lo mentre poseu el nom del seu autor. Podeu veure més info a:


 Creative Commons License
Aquesta obra està subjecta a una Llicència de Creative Commons.